Pengalaman Pertama Menyusukan Bayi

Ok, harini rasa nak berkongsi tentang pengalaman saya menyusukan baby  Sebelum bersalin saya dah letak mind set untuk susukan baby saya secara eksklusif selama 6 bulan.  Sambil2 tu ada juga baca bahan bacaan tentang breastfeed. 

Tanggal 24 Ogos 2014, pertama kali memegang seorang bayi perempuan seberat 2.78 kg, maka bermulalah journey saya menyusukan baby. Nurse dan doktor banyak membantu memberi penerangan dan tips penyusuan susu ibu semasa saya di hospital. Sehari dua hari baby menyusu dengan baik alhamdulillah..

baby-and-mommy

Tapi start seminggu selepas tu, setiap petang baby akan menangis macam tak dapat cukup susu, mak saya pun cakap mcmtu, saya dah start sedih..  kesian baby x dapat susu yang cukup , monolog saya sorang2 dalam hati”
Setiap hari waktu petang, hati saya mesti berdebar2 risau susu x cukup, dan bila baby menangis je.. dengan saya2 sekali menangis..
Sambil berdoa “Ya Allah, lenakanlah anak hambaMu ini Ya Allah”..  Saya akan berdoa supaya baby saya tertidur dan x menangis.. *saya rela anak saya tidur kelaparan daripada dia menangis.

Akhirnya mak dan ayah pun cadangkan saya beli susu formula utk top up pada baby.. waaaa.. sedih lagi bertimpa2.. terasa hancur semua harapan saya nak menyusukan baby saya, baru seminggu lebih dah nak campurkan dengan susu formula, tapi dalam masa yang sama perasaan saya berbelah bagi, kalau x top up susu formula nanti baby lapar.. so, nak dijadikan cerita kami pun beli susu formula S26 untuk baby..
Dan bila tiba waktu petang, saya dgn berat hati ready bancuh susu formula utk baby, standby kot2 susu badan x cukup..
Alhamdulillah, finally petang tu baby menyusu dengan saya sampai tertidur..
x menangis..
Jadi, x dapat lah susu formula tu masuk badan baby saya, hoyey2 seronok rasanya.. saya masih dapat menyusukan baby dengan susu ibu. Bermula saat itu, saya nekad dengan penuh keazaman, susu formula x kan masuk walaupun setitik dalam badan baby saya  

Kenapa saya ni gelabah sangat nak fight sungguh2 untuk menyusukan baby saya? sebab saya tahu banyak sangat khasiat susu ibu nak dibandingkan dengan susu formula.. Nanti saya akan share kan entry tentang rahsia susu ibu. 

687474703a2f2f7365707574617273656861742e636f6d2f77702d636f6e74656e742f75706c6f6164732f323031342f30372f31302d4b65756e6767756c616e2d4173692d646962616e64696e672d537573752d466f726d756c612e6a7067

Sepanjang perjalanan menyusukan puteri kesayangan saya, saya masih lagi membaca info tentang penyusuan ibu, faktor-faktor dan cara-cara penyusuan ibu yang betul, cara pam susu untuk buat stok sebab saya ibu yang bekerjaya dan dalam masa yang sama saya nak puteri saya dapat khasiat susu ibu.

BILA DAH TAU..

Bila dah banyak membaca ni rupanya baru saya tau apa yang saya alami di awal masa berpantang tu adalah perkara biasa,

Baby menangis bukan sebab dia x dapat susu yang cukup, dia menangis sebab itulah cara dia berkomunikasi dengan kita, itulah cara dia nak dapatkan perhatian kita, Setelah 9 bulan berada dalam tummy ibu, rasa sangat secure dan dilindungi..
Pabila di dunia luar, dia perlukan perlindungan yang sama, sebab tu dia menangis nak ibu sentiasa bersama dengannya..

Kita rasa susu kita sikit, tapi sebenarnya itulah keperluan baby kita pada usia dia waktu tu.

saiz-perut-bayi-susuibu
Inilah jumlah susu yang biasa diperlukan oleh bayi yang baru lahir

Huhu, kalau awal-awal lagi tau banyak ni je susu yang diperlukan oleh baby, xdelah saya nak gelabah macam haritu..

Alhamdulillah atas segala pengalaman pertama saya, kini baby saya dah setahun dan masih lagi menyusu badan, dan saya sayangkan puteri saya jadi saya telah mengambil set penyusuan shaklee untuk banyakkan susu badan dan menambah kualiti susu. Alhamdulillah dengan ilmu yang ada ni saya seronok berkongsi dengan rakan-rakan lain yang mengalami situasi seperti saya dulu.

Salam sayang,

Nisa 013-3943706

AKU DAN SHAKLEE

INTRO: CARA KEHIDUPAN DULU

Mula-mula masa zaman bujang dulu-dulu saya tak rasa penting untuk menjaga kesihatan.  Cukup dengan kehidupan biasa seorang pelajar- waktu pagi kadang-kadang tak breakfast pun sebab dah lambat nak ke kelas. Tengahari lepas kelas terus ke cafe untuk makan tengahari- lauk yang diambil biasanya nasi putih dan ayam goreng tambah kuah sikit. Kawan pun akan tanya, “Mana sayur?”, Saya akan jawab dengan senyuman je  * tak makan sayur * Waktu petang pula beli pisang goreng dekat depan kolej makan dengan kawan-kawan satu rumah. Itulah cara kehidupan seharian saya, tiba waktu malam akan stay up buat kerja sampai lewat malam bertemankan air nescafe 3 in 1.

Presentation1
*Pola pemakanan yang tidak seimbang: sayuran hijau pasti tiada dalam menu, tidak bersarapan, makanan berminyak, setiap malam minum nescafe dan stay up sampi lewat malam. Kurang tidur dan tidak bersenam.

Tiada istilah “bersenam” dalam kamus hidup saya dulu. Konon rasa diri sihat dan slim-melim  lagi perasan sihat sebab belum pernah kena tahan wad sebab sakit. Sejak dari sekolah menengah sampai habis belajar di IPT, itulah cara kehidupan saya.

KESEDARAN TIMBUL

Selama 10 tahun lebih cara saya tak pernah berubah, tapi semenjak kenal dengan Supplement Shaklee saya mula sedar tentang kepentingan menjaga kesihatan bermula dari cara pemakanan kita hinggalah aktiviti seharian yang kita lakukan.

Macamana boleh sedar tu ???  *blushing sekejap*

Dulu mak saya selalu belikan Supplement Spirulina untuk saya sebab saya tak makan sayur, tapi macam biasalah hihi anaknya ni memang liat sikit nak makan2 pil2 bagai ni. Tapi sejak fasa nak berumah tangga, bermulalah kesedaran tahap maksima bila doktor bagi tau saya ada Thalasemia . Selepas berkahwin dan mengandung doktor bagitau HB saya rendah 

Kalau ibu mengandung, HB rendah memang cepat penat sebab kekurangan oksigen dan akan membahayakan ibu dan bayi dalam kandungan. Nurse cakap kalau darah kurang sampai bacaan 8, perlu masukkan darah orang lain dalam badan dan banyak lagi implikasi-implikasi yang telah diterangkan oleh doktor dan nurse semasa buat check up bulanan. Buku merah saya pun dah kena tag ‘berisiko’. Semua ni membuatkan saya rasa sedih dan risau pada bayi dan akhirnya memilih untuk mengambil set mengandung shaklee.

photo_2015-05-28_13-02-07
*Penghidap thalasemia tidak digalakkan mengambil Vita-lea. Saya ambil semua produk di atas kecuali Vita-lea

Kini bermulalah kisah saya kehidupan sebagai seorang isteri dan ibu yang lebih mengambil berat tentang kesihatan diri, anak dan suami serta keluarga. Menambah bahan bacaan mengenai kesihatan, mengamalkan pemakanan sunnah dan makanan tambahan (supplement) dari produk Shaklee. Berazam juga untuk bersenam setiap minggu