Teknik Menabung yang Bersistematik

Saya baru tahu ada ‘JARS System’ sebagai Money Management Method yg diasaskan oleh T Harv Eker ??

Selama ni saya guna je bekas2 ESP shaklee dekat rumah jadikan tabung belanja harian dan tabung perjalanan (minyak dan tol). Lepas ni mungkin boleh cuba Jars System ni pula, nampak lebih bersistematik.

Menabung Guna Bekas Esp
Tabung-tabung saya daripada canister ESP
Ajar Anak Menabung
Anak saya suka menabung duit syiling ?

Saya share sikit dapatan apa yg saya dah baca. Setiap jars ni ada peruntukan % tersendiri daripada punca pendapatan kita, kita boleh ubah ikut kesesuaian.

Menabung
6 Jars System by T Harv Eker

Kita boleh modified sikit ikut keperluan dan kesesuaian kita, jadi kita buat jadi 7 JARS:

#1 NEC (Necessities): 50%
Ini utk keperluan sewa rumah, belanja barang dapur, bil air elektrik dll dalam sebulan.

Belanja bulanan

belanja-bulanan-

#2 LTTS (Long Term Saving for Spending) : 10%

Utk benda besar yang kita target nak beli macam rumah atau kereta idaman.

Rumah-Idaman-

Mpv idaman

#3 PLAY (leisure): 10%
Utk travel, holiday bersama keluarga, belanja makan, beli hadiah utk family.

Family holidays

#4 EDU (education) : 5%

Utk kelas tambah ilmu, bajet persekolah anak2.

Pendidikan-Anak

#5 FFA (Financial Freedom) : 5%

Utk hari tua, dimana kita dah tak mampu nak bekerja ?

old-woman-1886863_960_720

#6 GIVE (charity) : 10%
Utk kebajikan, derma kepada yg memerlukan.

Amalan bersedekah

#7 PARENTS (mak ayah): 10%
Utk duit bulanan mak ayah kita.

Kesayangan saya

Rasanya tahun ni kita kena mula berubah, berbelanja dengan berhemah dan bersistematik. Kalau rasa setiap kali dapat gaji, lepastu tiba-tiba duit susut tanpa kita sedar, itu tanda kita kena tukar cara pengurusan kewangan ?

#tipsnisaramli
#tipskewangan
#tsunamishaklee
#ninjas15
#ibuanaksihatdotcom
#liveamazing

Published by

ibuanaksihat

Seorang isteri dan ibu kepada baby yang comel, berminat menambah ilmu-ilmu tentang kehidupan dan kesihatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *