3 Tips Menaikkan Semangat Bila Rasa Down Dalam Hidup Atau Bisnes

Semangat naik turun dalam bisnes itu lumrah. Kadang-kadang rasa selesa dan puas hati dengan pencapaian diri tu cepat je datang. Konon macam dah #liveamazing sangat ?

Buatkan kita jadi sambil lewa dan hilang semangat nak buat sale untuk bulan tu.

Teruk betul perangai saya yang ni ? tapi lepas dengar tazkirah dari upline saya, rasa macam ‘gedebuk penumbuk atas dahi’

menyesal

Bila situasi ni terjadi atau bila penyakit M tu datang, bila rasa sambil lewa je dalam bisnes, bila rasa tak semangat..

‘sensor’ hati saya akan berbunyi..!!!

“Nisa..!! Bangun2, kau jangan nak main2, dah cukup sangat ke bonus kau dapat sekarang, baru dapat sikit je tu, cepat sangat puas hati” ?

Jadi, utk overcome situasi semangat yang lemah ni, saya selalu akan mulakan dengan 3 Steps ni:

#KUASA MINDA (MENTAL)

kuasa-minda

Kawal minda kita dengan amalkan “Self Talk” selalu, bercakap dengan diri sendiri untuk sentiasa bersemangat, sebut semula apa yang tertulis di vision board kita yang dulu. Supaya minda separa sedar kita sentiasa akan mainkan ayat2 ni masa kita down nanti.

Nak mudahkan kita, sediakan terus senarai untuk kita baca setiap pagi. Senarai kehebatan diri kita. Contohnya:

** Aku sangat rajin hari ini.
** Orang suka baca post aku di facebook
** Aku seoarang yang sangat proaktif
** Aku pandai storytelling
** Jualan aku hari ini RM 5000, alhamdulillah.
** Aku hebat
** Aku berjiwa besar
** Aku kreatif

** Aku boleh buat!

Setiap perkataan adalah positif dan elakkan menggunakan perkataan negatif seperti: ‘tidak’, ‘kurang’, ‘malas’, ‘lemah’, ‘kurang’ dan lain-lain.

#TINGKATKAN AMALAN ROHANI (SPIRITUAL)

tingkatkan-amalan-rohani

Bisnes ni sebenarnya kita berurus niaga dengan Allah. Dan hasilnya pun sebenarnya dari Allah, jadi mulakanlah dengan perbaiki hubungan kita dengan Allah.

** Jaga kualiti solat wajib
** Top up solat sunat
** Selalu membaca Al-Quran
** Istighfar dan Selawat selalu
** Bersedekah

Paling ketara saya pernah alami adalah semasa fasa nak naik jadi supervisor bulan julai yg lepas.

Saya cuba ubah dan disiplinkan diri utk jaga waktu solat dan mengaji al-quran. Tujuan utama adalah untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik pada mulanya, sikit pun tak berkait dengan bisnes waktu ni. Terasa nak baiki diri sebagai hamba Allah.

Tapi Alhamdulillah, sejak itu saya rasa sangat tenang dan otak boleh berfikir dengan ligat untuk bisnes. Dan Allah hadirkan customer2 yang baik datang beli dengan saya.

Benarlah seperti yang nasihat yang pernah didengari sebelum ini, ‘bila kita jaga hak Allah, insyaAllah pasti segala urusan kita Allah akan mudahkan.

#TINDAKAN FIZIKAL (ACTION)

Action Changes Things written by hand on whiteboard

Tindakan kita sebenarnya adalah sikit sangat menyumbang kepada kejayaan kita. Sebab kalau tak hadir dengan mental dan spiritual yang mantap, pasti tiada tindakan yang akan dibuat.

Tindakan akan menghasilkan perubahan.

Bila rasa down tu, kita kena selalu berkumpul dengan ahli team kita supaya masing2 dapat support dan top up energy kita.

Ibarat macam kita cas telefon yg bateri dah hampir nak habis tu..

Kalau duduk jauh dan jarang boleh gathering, jangan risau guna sahaja medium yang upline dah sediakan facebook group, telegram atau whatsapp group. Medium itu juga sikit sebanyak membantu untuk boost kita punya semangat ?

Macam saya, selalu je akan scroll semula perbualan atau discussion kami dekat group telegram.

#tsunamishaklee
#ibuanaksihatdotcom
#landmarkstudy
#ninjas15
#superstarshaklee

hubungi_pengedar_shaklee

Hadiah Terbaik untuk Semua

Orang cakap kalau nak capai sesuatu perlu bermula dengan impian atau angan-angan..

Harini saya nak berangan sikit ? Kalaulah saya mampu hadiahkan supplement shaklee kepada semua orang..

Saya nak sangat bagi semua jenis vitamin. Tapi kalau perlu pilih SATU sahaja..

Saya akan pilih Sustain Released Vitamin C Shaklee..

vitamin-c-shaklee
Sebab bagi saya, Vitamin C ni sangat membantu kehidupan seharian saya.

Badan kita x dapat hasilkan vitamin c, jadi kita perlu dapatkan vitamin c ni dari menu makanan seharian kita.

Tapi, saya rasa makanan kita sekarang ni dah kurang bernutrisi. Lainlah kalau kita ni tanam sayur sendiri, tanam buah sendiri tanpa guna pestisid dan bahan kimia bahaya yg lain..

Jadi saya ambil inisiatif untuk dapatkan vitamin c daripada shaklee untuk top up mana yang kurang, sebab kita pun tak tau nak sukat kandungan vitamin c yg kita ambil dari makanan kan?

Tapi kalau kita dah top up dengan supplement, itu memang confirm cukup untuk keperluan seharian seorang dewasa ??

Best sangat vitamin c yang saya guna sekarang ni..

Best..

Syok..

Seronok..

Kalau saya rasa demam nak datang tu, telan vitamin c. Kalau rasa sejuk2 dan selsema, telan vitamin c. Smuanya jadi sekejap sahaja, demam x lama, selsema pun sekejap.

Sekarang ni kalau sakit, saya kena cuba ikhtiar untuk cepat sihat sebab kita ni ada banyak kerja nak kena buat. Kalau sehari sakit, aduhai banyak sangat kerja bertangguh..

Kerja dekat rumah..

Kerja dekat pejabat..

Kerja organisasi *saya aktif dengan NGO- PEMBINA dan ISMA serta agensinya yang lain.

Risau sangat kalau tak sihat, habis semua plan yg dirancang perlu diurus semula. Kadang2 sampai susahkan orang lain kan? ?

Itu bab kesihatan..
Rupanya bila dah consume vitamin c ni, boleh setel isu kulit muka hihi…
Saya perasan, kalau konsisten ambil vitamin c ni kulit muka saya memang tak kering macam dulu…

Ini pula kawan saya yang ambil vitamin c, sampai husband dia puji kulit makin glowing-mowing gitu ?

testimoni-vitamin-c-shaklee

Yang penting lagi bagi saya, ini vitamin c semulajadi bukan macam produk kat luar sana banyak yang sintetik dan bukan semulajadi..

Alhamdulillah saya merasa juga #liveamazing dgn shaklee ni. Kita semua pun boleh juga , insyaAllah..

Hmmm…
Kalaulah saya mampu, pasti vitamin c shaklee ni dah ada di tangan anda semua ?

#tsunamishaklee
#superstarshaklee
#ninjas15
#ibuanaksihatdotcom
#landmarkstudy